Asociaţia No Abuse: un an de luptă împotriva violenţei în România

0

Ştiaţi că în 2010 s-au înregistrat 11 232 de cazuri de violenţă în familie, abuzul fizic şi cel emoţional fiind cele mai întâlnite (în peste 1 200 de situaţii)? Sau că au fost raportate peste 3 300 de sesizări la numărul unic 983, dintre care 2 419 se refereau la neglijare şi 543 la abuz fizic? Sau că numărul centrelor din România care oferă adăposturi victimelor violenţei în familie este de doar 53, având o capacitate totală de 699 de locuri? Sau că în anul 2011, numai în primul trimestru, s-au înregistrat aproape 2 900 cazuri de abuz, neglijare şi exploatare a copilului? Sau că elevii bucureşteni au scris scenarii de teatru pe tema violenţei?

La aniversarea unui an de la înfiinţare, Asociaţia No Abuse a organizat, la Godot Cafe, evenimentul “Violenţa pusă în scenă”. Cu această ocazie, gazda evenimentului, Nicoleta Vascan, a prezentat premiera pieselor de teatru cu rol educativ “Fraţii” şi “Dincolo de dincoace”. Scenariile sunt scrise de tineri din liceele bucureştene, beneficiari ai proiectului “Prin noi, o lume mai bună pentru toţi!”, şi au ca sursă de inspiraţie cazuri reale. Proiectul a fost realizat cu sprijinul liceenilor, sub îndrumarea voluntarilor Asociaţiei și a coordonatorilor: Iuliana Mărgărit, Daniela Ologeanu şi Puiu Jipa, iar printre actorii care s-au alăturat echipei se numără: Antilia Romanescu, Andrei Popa şi Dana Stângă. “Prin noi, o lume mai bună pentru toţi!” s-a desfăşurat în parteneriat cu Direcţia pentru Sport şi Tineret a municipiului Bucureşti, cu sprijinul a 30 de voluntari. Evenimentul de joi, 24 noiembrie, a marcat, de asemenea, “Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor”.

Pe parcursul primului an de activitate, Asociaţia No Abuse a derulat proiecte în zece licee bucureştene, având ca principal scop prevenirea şi combaterea violenţei inter-relaţionare (Pro Dialog, Spune mai departe, Facilitarea interacţiunii între liceeni şi poliţiştii de proximitate, Prin noi, o lume mai bună pentru toţi!). Proiectele au avut aproximativ 400 de beneficiari direcţi, tineri liceeni. Începând cu 8 noiembrie 2010, Asociaţia a lansat campania “Violenţa e o crimă”, care s-a desfăşurat pe patru piloni principali: îmbunătăţirea cadrului legal privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, crearea de programe care să ajute la prevenirea violenţei domestice şi care să contribuie la schimbarea mentalităţii, informarea autorităţilor cu privire la importanţa prevenirii unor fenomene, nu doar sancţionarea acestora, şi mobilizarea societăţii civile, mass-media, a liderilor de opine, a autorităţilor implicate, precum şi a mediului privat.

Asociația No Abuse face parte din  grupul de lucru pentru elaborarea măsurilor de prevenire a criminalităţii – segmentul violenţa în familie şi se implică în proiectul “Strategia de prevenire a criminalităţii” la nivelul Municipiului Bucureşti. Strategia fost adoptată de către Consiliul general al Municipiului Bucureşti. Printre propunerile Asociaţiei la legile privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, aflate în dezbaterea Parlamentului, se numără: sistemul funcţional de prevenire şi educare a populaţiei; înfiinţarea numărului telefonic gratuit, unic şi permanent, la nivel naţional; organizarea cazierului contravenţional privind faptele de violenţă în familie; domiciliul victimei să  fie secret; introducerea măsurilor de siguranţă: ordinul de protecţie, ordinul de restricţie şi ordinul de interdicţie; supravegherea aducerii la îndeplinire a măsurilor dispuse de autorităţi.

Împreună cu Loteria Română, Asociaţia a realizat sondajul online referitor la opinia românilor cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie, a introducerii măsurilor de siguranţă a victimelor violenţei în familie. Conform sondajului, realizat pe un eşantion de 75 de persoane, peste 90% dintre respondenţi consideră că o singură palmă primită, injuriile şi jignirile pot fi o formă de violenţă. 100% consideră necesară introducerea în legislaţie a ordinului de interdicţie, de restricţie şi a altor măsuri de siguranţă a victimelor violenţei în familie.

Asociaţia No Abuse luptă împotriva violenţei domestice şi a abuzului prin campanii de informare, conştientizare şi educare, servicii de mediere, consiliere psihologică şi legală acordate victimelor şi prin advocacy. Prin acţiunile sale, Asociaţia aduce în dezbatere publică fenomenul violenţei în familie şi atrage atenţia diferitelor categorii de public ţintă în ceea ce priveşte implicaţiile pe termen lung pe care le generează comportamentele violente.

Foto: Asociaţia No Abuse

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger