Arsenic şi mercur peste limitele legale, în apele deversate în urma ruperii barajului minier din Brazilia

0

Specialiştii institutului pentru managementul apelor au descoperit niveluri peste limitele legale de arsenic şi mercur în apele poluate care au ajuns în râul Doce din Brazilia, după ruperea unui baraj minier, la începutul lunii noiembrie. Aceştia spun că nivelurile de arsenic descoperite sunt de peste zece ori mai mari decât limitele legale, iar cele de mercur, deşi nu atât de ridicate, se situează, totuşi, cel puţin într-un loc, peste nivelul permis de lege.

Dezastrul din Brazilia a lăsat în urmă cel puţin 13 morţi şi a dus noroi poluat în două state, apele murdare ajungând până în Oceanul Atlantic. Alimentarea cu apă potabilă pe o suprafaţă foarte mare a fost oprită, din cauza deversării. Raportul privind nivelurile de arsenic şi mercur a fost întocmit pe 17 noiembrie, dar a devenit public abia pe 24 noiembrie, la presiunea procurorilor; documentul contrazice afirmaţiile companiei miniere Samarco (căreia îi aparţineau exploatarea şi barajul), ai cărei reprezentanţi au susţinut că apele deversate din baraj nu erau toxice. Compania a emis şi ieri o declaraţie de presă în care afirmă că deşeurile din baraj nu prezintă vreun pericol la adresa oamenilor.

Procurorul Leonardo Castro Maia (şi el o victimă a stopării alimentării cu apă potabilă din cauza accidentului) a declarat pentru agenţia de presă Reuters că a făcut presiuni asupra institutului pentru publicarea raportului. “A fost o lipsă totală de comunicare între organismele care testează apa şi populaţie. Era nevoie o îmbunătăţire a distribuirii informaţiei”, a declarat acesta. Niveluri peste limită de arsenic au fost descoperite şi de un laborator independent de analiză a apei, angajat de o agenţie de mediu. Reprezentanţii acestuia au recomandat prudenţă în interpretarea rezultatelor şi au precizat că nu au descoperit mercur sau uraniu în analizele lor. Însă biologii care monitorizează râul şi coasta sunt şocaţi de impactul devastator al deversării: mii de peşti au fost ucişi de nămol, din cauza volumului mare al acestuia.

Sursa, foto şi mai multe detalii: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger