Afganii votează creioane sau buldozere

0

În condițiile în care mai puțin de jumătate din electoratul afgan știe să scrie și să citească, buletinele de vot pentru alegerile ce vor urma în statul asiatic vor conține ilustrații, scrie The Atlantic. Fiecare din cei 10 candidați care se vor întrece la 5 aprilie și-a desemnat câte un simbol: un buldozer, un radio, un creior, un Coran etc. Acesta va fi însoțit de numele și fotografia candidatului pentru a-i ajuta pe votanți.

 

 

Doar 39% din populația Afganistanului știe să scrie și să citească. În acest context, Comisia Electorală Independentă a desemnat inițial câte un simbol fiecărui potențial candidat, plecând de la prezumția că va trebui să aleagă dintr-un număr mare de concurenți. După ce a eliminat însă 17 dintre ei, au mai rămas doar 10, ceea ce i-a permis comisiei să le dea mână liberă acestora să-și aleagă propriile simboluri, care așteaptă acum aprobarea. Utilizarea simbolurilor nu se va limita doar la alegerile prezidențiale, ea fiind permisă și în cadrul celor provinciale, care vor avea loc tot la 5 aprilie. Candidații la aceste alegeri au fost nevoiți însă să aleagă unul din cele trei simboluri care le-au fost puse la dispoziție. Per total, au fost 5.000 de simboluri posibile, de la scară, la televizor și de la con de înghețată, la bicicletă.

Gul Agha Sherzai, fostul guvernator al provinciilor Kandahar și Nangarhar, și-a ales, de exemplu, un buldozer ca să se potriveasc cu porecla sa, câșitgată pentru stilul său agresiv și reputația sa de a rezolva lucruri. În timpul mandatului său de guvernator al provinciei Nangarhar, fostul războinic a finalizat o serie de proiecte de infrastructură în timp record, printre care s-au numărat o rețea de drumuri pavate, iluminat stradal cu panouri solare în centre urbane sau reconstrucția palatului prezidenția din capitala provinciei, Jalalabad. Ashraf Ghani, fost ministru al finanțelor și oficial al Băncii Mondiale, și-a ales Coranul ca simbol, însă nu se știe de ce. N-ar fi de mirare însă, din moment ce Afganistanul este una dintre cele mai religioase și conservatoare țări, iar unii votanți ar putea fi precauți în fața unui candidate care are legături cu Occidentul. O alegere mai ciudată s-a legat de numele lui Zalmai Rasul, fost ministru de externe despre care se știe că vorbește încet și care s-a ținut departe de ochii publici în mare parte din cariera sa.

Aflați ce simboluri și-au ales ceilalți candidați pe The Atlantic.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger