A fost dezlegat misterul găurilor din caşcavalul elveţian

0

După 100 de ani, cercetătorii pot spune “evrika” în cazul misterioaselor găuri din celebrul caşcaval elveţian. Desigur, este vorba de cercetători elveţieni, care au pus capăt, astfel, unei întrebări ce bântuia comunitatea ştiinţifică de peste un secol.

 

 

Astfel, găurile cu pricina nu sunt cauzate de “şoriceii care îşi croiesc drum prin caşcavalul gustos”, dar nici de bacteriile din lapte, cum s-a crezut până acum. Potrivit experţilor de la Agroscope (un institut public de cercetări agricole din Elveţia), fenomenul care a făcut caşcavalul elveţian celebru în lume este cauzat de prezenţa unor minuscule fire de fân rămase în laptele din care este făcut caşcavalul. Cercetătorii au descoperit că misterioasele găuri din caşcaval dispar ori devin extrem de mici dacă laptele folosit pentru producţia lui este obţinut cu mijloace şi metode moderne, nu tradiţionale.

“Vorbim de înlăturarea, din proces, a tradiţionalei găleţi în care laptele se mulgea, pentru că aceasta făcea diferenţa”, spune Regis Nyffeler, purtător de cuvânt al Agroscope. Acesta a explicat că în găleţile cu pricina cădeau şi rămâneau mici particule de fân care, ulterior, cauzau găurile din brânză. Potrivit aceluiaşi institut, problema găurilor din caşcavalul elveţian a frământat lumea ştiinţifică încă din anul 1917, când americanul American William Clark a publicat un studiu detaliat asupra temei şi a concluzionat că găurile erau cauzate de dioxidul de carbon eliberat de bacteriile din lapte.

Cercetătorii de la Agroscope au observat că, în ultimii 10 – 15 ani, tradiţionalul caşcaval elveţian a avut din ce în ce mai puţine găuri, pe măsură ce găleţile fără capac folosite la colectarea laptelui au fost înlocuite cu echipamente moderne de muls şi colectare. Aceste echipamente au exclus complet posibilitatea prezenţei firelor de fân în lapte şi, astfel, au dispărut şi găurile.

 

Sursa şi foto: Discovery News

 

Puteţi citi şi:

Se strică sau nu produsele de tip fast-food?

O fermă de capre în schimbul unei eseu

Steagurile ţărilor făcute din mâncărurile tradiţionale


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger