În spatele etichetei: Iaurtul cu zmeurică este, de fapt, iaurtul cu gândăcei

12

Știm deja că în spatele multor E-uri de pe etichetă se ascund adevărate pericole pentru sănătate; există însă un E care ascunde un adevăr greu de digerat pentru cei mai sensibili – E 120 sau acid carminic, carmin ori coșenilă este un colorant natural obținut din gândaci exotici. Mai exact din carapacea femelei din specia Dactylopius coccus, și este folosit la colorarea alimentelor în roz, purpuriu sau roșu.

de Roxana Bucată

Colorantul E 120 a fost autorizat în România în urmă cu nouă ani, prin Ordinul nr. 438/295 din 2002 al Ministerului Sănătății și Familiei și al Ministerului Agriculturii, Alimentației și Pădurilor pentru toate tipurile de produse alimentare, ne confirmă Anca Telniceanu, chimist principal în cadrul Institutului de Sănătate Publică. Aceasta spune că denumirea de E 120 trebuie însoțită, pe etichetă, și de una dintre celelalte denumiri ale colorantului – acid carminic, carmin sau coșenilă.

Aceasta spune că aditivul nu prezintă riscuri pentru sănătate dacă este utilizat în dozele admise de legislație și se găsește în toate tipurile de produse alimentare, de la produse zaharoase de cofetărie și băuturi răcoritoare, la iaurturi și mezeluri, în cazul acestora din urmă existând o doză maximă admisă de 100g la kilogram pentru anumite tipuri de mezeluri, precum chorizo.

Femelele coșenilă unt ucise prin înecare în apă, iar apoi sunt puse la uscare (artificială sau solară). Când ajung la aproximativ 30% din greutate pot fi prelucrate pentru obținerea colorantului prin strivire sau stoarcere. Pentru producerea unui kilogram de carmin sunt necesare aproximativ 100.000-150.000 de insecte.

Radu Stoianov, șef serviciu Notificări din cadrul Institutului de Bioresurse Alimentare, din subordinea Ministerului Agriculturii, confirmă, la rândul său, prezența colorantului produs din gândaci coșenilă în alimente, dar precizează că acesta ar fi suspectat de producerea de rinite alergice, erupții cutanate și că ar trebui evitat la copiii hiperactivi. “Cu toate acestea, E 120 nu apare în regulamentul 1133 al Uniunii Europene, care are o anexă cu 5-6 coloranți pentru care trebuie trecute mențiuni speciale. E 120 nu apare în lista de posibili interziși”, spune specialistul, adăugând că, până la urmă, rău ți se poate face și de la pâinea caldă.

Oficial, însă, colorantul nu este interzis și nici restricționat de Uniunea Europeană.

Dr. Corina Zugravu, nutriționist, spune că riscul pentru sănătate în cazul acestui colorant este destul de mare. “Este intens alergizant, iar la persoanele senzibilizate poate duce la fenomene grave, chiar și la șoc anafilactic”, spune aceasta, precizând că Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor intenționează să limiteze folosirea colorantului tocmai ca urmare a numărului mare de alergii și pentru preîntâmpinarea cazurilor în care persoanele alergice nu citesc etichetele.

Tot citirea etichetei este recomandată și pentru vegani. Înainte de a bea un suc sau de a mânca pate vegetal, aceștia ar trebui să verifice dacă produsul conține E 120. Pe de altă parte, pentru persoanele care caută alimente cât mai naturale și evită aditivii sintetici, aceasta ar putea fi o veste bună.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a primit chiar o reclamație din partea unui consumator referitoare la încadrarea produselor care conțin coșenilă în categoria produselor de post, dar Patriarhia Română a stabilit că aceste alimente sunt de post, chiar dacă au colorant ce provine din gândaci.

Referitor la protejarea drepturilor veganilor de către ANPC, reprezentanții instituției menționează că nu există o definiție ale noțiunilor de “vegetarian” și de “vegan” la nivel european, implicit, nu există cadru legal care să impună elemente obligatorii de etichetare în cazul acestor grupe de produse, acest lucru rămânând la latitudinea operatorilor economici care și-ar putea însuși, voluntar, un ghid de bune practici pentru această problemă.

Foto: laurentiu.elenaword.net


12 comentarii

  1. Există nenumărate ingrediente de produse naturale care produc alergii grave, mergînd pînă la șoc anafilactic, de la arahide la lactate. De ce este carminul mai periculos decît alte substanțe potențial alergene? De ce studiile toxicologice detaliate care au justificat aprobarea sa ca aditiv alimentar la nivel european nu au constatat efectle negative menționate? Răspunsurile la aceste întrebări ar da consistență unui articol care altfel nu spune decît că mîncăm gîndăcei uscați ceea ce este mult ami grețos decît secrețiile de insecte cunoscutepopular sub numele de miere.

  2. suna foarte bombastic titlul articolului…dar de fapt, colorantul cosenila e chiar nimic pe langa toate celelalte chimicale din alimentele din supermarketuri: toti agentii de ingrosare, de afanare, toti acizii sintetici importati cu zecile de tone din China.

  3. Cosenila este o varianta de colorant natural, alternativa pentru colorantii azoici E122 si E129 care sunt dovediti stiintific ca pot afcta grav sanatatea copiilor.
    Din fericire Uniunea Europeana a restictionat utilizarea colorantilor azoici obligand producatoarii ca dupa iulie 2010 sa inscriptioneze si un mesaj de avertisment pe ambalajele care contin coloranti azoici periculosi (E110, E122, E129, E102 – tartrazina, E124 si E104) “poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora”.
    Asadar, panica ar trebui sa fie mai mica: cam tot ce este colorat in rosu este fie din colorant natural: E120 fie din cei sintetici, azoici: E122 si E129.
    As ruga consumatorii sa aleaga in cunostinta de cauza.
    Danone se pare ca a ales sa foloseasca colorant natural nu artificial, ceea ce mi se pare o alegere inteleapta.

  4. Cumperi de la taran 4 l de lapte ; cumperi o cutie de smintina de 1/2 kg ; laptele dupa ce l ai fiert daca poti tine degetul in el cit numeri pina la 10 este bun de iaurt ;pui smintina ,amesteci ,pui in borcane (14 de 350 -400 g) si ai iaurt putin mai natural si mai ieftin ;eu cu nevasta am rezolvat micul dejun o saptamina (cu cereale,cu colon help, cu biscuiti)

  5. Pingback: Iaurtul cu zmeurică este, de fapt, iaurtul cu gândăcei | Privilegiul

  6. N-a zis nimeni ca acelasi carmin e folosit de mult timp la colorarea rujurilor? Si in cantitate mai mare decat in alimente. Ce-o fi asa gretos, nu inteleg. Mai gretos decat un discurs acefal á la boc n-are cum sa fie nimic…

  7. Pingback: Ziarul Zona Tecuci » Iaurtul cu zmeurică conţine colorant produs din gândaci coșenilă

  8. iaurtul facut in casa e mai sanatos, mai gostos si mult mai ieftin. si foarte usor de facut! (in 10 minute il prepari seara, il lasi peste noapte si dimineata urmatoare ai iaurt bun super gustos pentru toata saptamana.) dar oameni ignoranti se simt bine cand ingroasa randurile consumatorilor chiar si pt unele alimente usor de obtinut in casa. daca n-are eticheta si e-uri nu se simt bine.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger