6 mituri despre memorie

0

Ne folosim memoria în toate aspectele vieții, dar mulți oameni sunt derutați de miturile care stau în spatele abilității omului de a-și reaminti. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois și Union College s-au gândit să lămurească aceste mituri după ce au realizat un sondaj naționat pentru a afla cât de răspândite sunt acestea.

1. Oamenii care suferă de amnezie nu-și amintesc numele și identitatea. Aproximativ 83% dintre respondenții sondajului au declarat acest lucru, dar experții îi contrazic. Cea mai comună formă de amnezie constă în pierderea abilități de a forma și consolida noi amintiri pe termen lung. Oamenii care suferă de pierderea memoriei își pot aminti copilăria și majoritatea lucrurilor înainte de a le fi afectat creierul. În plus, ei pot dobândi noi îndeletniciri care nu necesită memorarea a ce fac.

2. Mărturia unui singur martor ocular este o dovadă suficientă pentru a condamna un acuzat de crimă. Acesta a fost cel mai puțin răspândit mit, doar 37% dintre respondenți crezând acest lucru. Cercetătorii spun că o persoană are acuratețe în mărturie cu cât este mai încrezătoare în memoria ei, dar încrederea este un factor limitat al acurateței. “Câteodată detectăm faptul că e posibil ca memoria nouă să fie incorectă. Dar alte dăți, nu știm că amintirea adevărată a fost uitată și înlocuită cu o amintire plauzibilă. Prin urmare, putem fi convinși de ce am văzut, dar acuratețea să fie scăzută”, explică dr. Paul Schultz, director al Clinicii de Deficiențe de Memorie și Demență din cadrul Universității din Texas.

3. Memoria umană funcționează ca o cameră video, înregistrând cu acuratețe evenimente pe care le vedem sau auzim pentru a le putea inspecta mai târziu. Experții spun că memoria noastră nu e deloc așa. Memoria este procesată prin prisma cunoștințelor, credințelor și așteptărilor. Oamenii codifică evenimentele diferit, iar evenimentele ulterioare pot altera memoria. “Amintirile ne ajută să înțelegem experiențele trecute și să le prezicem pe cele viitoare. Și de fiecare dată când ne amintim ceva, de fapt reconstruim ce s-a întâmplat”, explică Daniel Simons, unul dintre cercetătorii care au realizat studiul.

4. Odată ce ai experiementat un eveniment și ai înregistrat amintirea acestuia, memoria nu se mai schimbă. “Memoria nu este un singur proces al creierului”, spune Schultz. Prin urmare, oamenii pot avea o memorie emoțională care îi poate da siguranță referitoare la un anumit eveniment, dar poate fi diferită de memoria factuală, explică cercetătorul care adaugă că mai avem și alte zone care umplu detaliile pe care le-am uitat.

5. Hipnoza poate ajuta martorii să-ți amintească exact detaliile unei crime. Deși unele studii au arătat că hipnoza poate ajuta o persoană să-și amintească mai mult, nu înseamnă că hipnoza aduce și un plus de acuratețe.

6. Oamenii observă când ceva neașteptat intră în câmpul vizual, chiar atunci când sunt atenți la altceva. Deși uneori chiar observăm ceva neașteptat, sunt mult mai multe evenimente neașteptate pe care le ratăm. “Problema este că avem o capacitate limitată pentru atenție și ne putem focusa asupra unei părți mici din lumea noastră în același timp”, spune Simons.

Foto: Flickr / El Bibiomata

Sursa: ABC News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger