Krokodil: Drogul care mănâncă din consumatori

1

Rusia are cei mai mulţi consumatori de heroină din lume – până la 2 milioane, potrivit estimărilor neoficiale -, dintre care 30.000 mor în fiecare an, în timp ce alţii ajung la închisoare sau contactează HIV şi hepatită C. Deşi eforturile autorităţilor de a opri fluxul de heroină afgană în Rusia au înregistrat un succes limitat iar preţul de stradă al drogului a crescut, depedenţii care nu îşi permit o nouă doză sunt ameninţaţi de un monstru şi mai terifiant, unul care îi roade până la os.

E vorba de krokodil (în limbaj de stradă) sau dezomorfină (în limbaj ştiinţific), un opiaceu sintetic mult mai puternic decât heroina, ce se obţine în urma unui lanţ complex de reacţii chimice şi de amestecuri pe care consumatorii le operează din cap. Depedendenţii de heroină din Rusia au învăţat cum să-l prepare acum câţiva ani, iar consumul său a început să crească într-un ritm susţinut în ultimele luni. Dacă preţul unei doze de heroină se situează între 20 şi 70 de euro, dezomorfina poate fi preparată din pastile pentru dureri de cap pe bază de codeină ce costă în jur de 2 euro per cutie şi cu ajutorul unor ingrediente casnice disponibile şi ele pe piaţă la preţuri mici. Krokodil este un drog al săracilor, iar efectele sale sunt îngrozitoare, scrie The Independent. Substanţa şi-a primit numele de reptilă pentru că ingredientele sale toxice fac pielea solzoasă şi putrezesc carnea până la os. Dacă utilizatorii ratează vena, abcesul se instalează instant. Unii dintre ei refuză să meargă la spital şi se injectează până când nu mai reuşesc să se mişte, putrezind până la moarte.

La nivel general, în jur de 5% din consumatorii de droguri din Rusia sunt pe krokodil şi pe alte droguri home-made, ceea ce înseamnă în jur de 100.000 de oameni. Dezomorfina cauzează cea mai puternică dependenţă, care este şi cel mai greu de tratat. Durerea fizică dispare la 10 zile de la încetarea consumului în cazul heroinei, însă poate dura şi o lună în cazul substitutului său mai puternic şi este insuportabilă- consumatorii care vor să se lase de krokodil sunt injectaţi cu tranchilizanţi extrem de puternici doar pentru a nu leşina din cauza durerii. Dependenţii de dezomorfină pot fi identificaţi uşor prin mirosul pe care îl emană, un iz de iod care li se infiltrează în haine şi care nu dispare decât dacă acestea sunt arse. Preşedintele Dmitri Medvedev a cerut ca site-urile care explică cum se poate prepara krokodil să fie închise, însă nu a cerut şi interzicerea pastilelor din care se obţine drogul. Luna trecută, un purtător de cuvânt al ministerului sănătăţii din Rusia a declarat că s-a discutat ca tabletele cu codeină să fie obţinute doar pe bază de reţetă, însă a fost imposibil ca măsura să fie adoptată rapid. Unii susţin că asta s-ar datora lobby-ului făcut de companiile farmaceutice.

Citiţi mai multe despre acest fenomen pe site-ul The Independent.

Foto: Flickr/CrashTestAddict

Mai puteţi citi şi:

Heroina, “cel mai bun antidepresiv din lume”



Un comentariu

  1. Pingback: Steve Rolles, analist al politicii drogurilor: “Problemele legate de droguri sunt rezultatul prohibiţiei”

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger