FOTO În lumea nevăzută a urşilor panda

0

Fără îndoială că, în rândul animalelor ameninţate cu dispariţia, ursul panda este unul dintre cele mai populare figuri. Există chiar cercetări care arată că, atunci când elaborează proiecte pentru conservarea speciilor, oamenii de ştiinţă au uneori tendinţa să favorizeze animalele cu aspect drăgălaş. Parte din aşa-numita “megafaună carismatică,” folosită de specialişti pentru promovarea conservării animalelor sălbatice, ursul panda a ajuns un ambasador al speciilor ameninţate, un simbol al drăgălăşeniei şi o figură intens vehiculată în cultura pop.

 

1 14 pui de panda, la Bifengxia Panda Base.

Fotografa Ami Vitale a însoţit o echipă de televiziune din partea PBS şi National Geographic în regiunea muntoasă a provinciei chineze Sichuan, pentru a documenta felul în care urşii panda giganţi sunt eliberaţi în sălbăticie, la rezervaţia unui centru de conservare.  În prezent, mai trăiesc în lume circa 1.600 de urşi panda gigantici.

 

China PandasUn pui de panda crescut în captivitate, ce urmează să fie mutat la un centru de îngrijire.

China panda release into WildUn îngrijitor costumat în panda aduce bambus unui urs pregătit pentru eliberarea în sălbăticie la Rezervaţia Naţională din Wolong. 

4Îngrijitorii o ademenesc pe ursoaica Yun Tao într-o cutie, pentru a o transporta la centrul unde urmează să primească următorul nivel de pregătire.

  Politica centrului din Wolong este una revoluţionară, după ce la mijlocul anilor 2000, un mascul tânăr a murit odată eliberat în sălbăticie, în urma unei încăierări cu urşii sălbatici. Atunci, specialiştii de la Wolong şi-au dat seama că, pentru a asigura condiţiile necesare supravieţuirii animalelor, trebuie reformat radical modul în care urşii sunt crescuţi în captivitate. Astfel, directorul rezervaţiei naturale, Zhang Hemin, a decis să elimine din viaţa urşilor orice urmă a intervenţiei oamenilor şi să le permită mamelor să-şi crească singure puii. Aşa se face că, din 2005, îngrijitorii care se ocupă de panda la Wolong poartă în timpul serviciului costume de urs, impregnate cu mirosul specific speciei, obţinut dintr-un amestec de urină şi fecale de panda. Deşi puii sunt crescuţi de mame în adăposturi din muşchi şi bambus, toate mişcările animalelor sunt urmărite cu ajutorul a 200 de camere video cu circuit închis. Pe măsură ce cresc, urşii sunt mutaţi în spaţii din ce în ce mai mari, unde învaţă să se hrănească singuri. Această strategie începe să dea roade, astfel încât anul trecut în rezervaţia chineză s-au născut 21 de pui. Până acum, personalul a eliberat cu succes în sălbăticie doi. Fotografa Ami Vitale şi echipa de televiziune au documentat nu doar viaţa animalelor în captivitate, ci şi eliberarea celui de-al doilea panda, o femelă de doi ani pe nume Zhang Xiang.

 

China panda release into WildYeYe, ursoaica de 14 ani născută în captivitate, şi puiul ei, ce urmează să fie pregătit pentru eliberarea în sălbăticie. 

6Puiul lui YeYe, în vârstă de o lună.

7Costumele îngrijitorilor de la centrul de conservare a urşilor panda din Wolong. Oricine interacţionează cu animalele trebuie să poarte aceste costume.

8Un îngrijitor curăţă cuşca unui urs panda. 

9Zhang Hemin, directorul centrului, şi îngrijitorii aşteaptă un urs să iasă din cuşcă, pentru pregătiri.

China panda release into WildUrsul Zhang Xiang, în vârstă de doi ani, a fost eliberat în sălbăticie anul trecut, în noiembrie. 

China panda release into WildUn panda ce urmează să fie eliberat este constant monitorizat de camere video. 

12Un pui de panda născut în captivitate se hrăneşte cu bambus. Un urs matur consumă zilnic între 9 şi 14 kg de bambus. 

China panda release into WildUn pui de panda născut în captivitate.

 

Sursa: Time LightBox

Puteţi citi şi:

Un zoo din Franţa va folosi fecalele urşilor panda pentru electricitate

Născut pentru a fi liber


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger